Gözlerimiz oldukça önemli vazgeçilmez duyu organlarımızdan birisidir. Gözleriniz sizin dünyaya açılan pencerelerinizdir. Ancak kırılgandırlar ve onlara titizlikle bakmanız gerekmektedir. Görme duyunuzun bozulmasının pek çok nedeni olabilir; yaş, çevre kirliliği, stres, sağlıksız beslenme vb. Gözlerinizin yaşlanmasını gerçekten durduramazsanız da yavaşlatabilirsiniz. Ancak, birkaç önlem alırsanız diğer sorunların çoğundan kaçınabilirsiniz.
Göz Sağlığını Korumak İçin İpuçları
1. Düzenli Göz Kontrolüne Gitmek
Düzenli bir göz muayenesinin önemini asla küçümsememelisiniz. Yılda en az bir kez bir göz doktoruna gitmeniz gerekir. Görüşünüzün ne kadar güçlü olduğunu veya gözlerinizin ne kadar sağlıklı olduğunu belirlemek için birkaç test uygulayacaklar. Testlere dayanarak, gerekirse gözlükleriniz için yeni reçete veya size yeni bir çift lens verilecektir. Uzmanlar en az iki yılda bir kapsamlı bir göz muayenesi yaptırmanızı tavsiye etmektedir. Kapsamlı bir göz muayenesinin temel bileşenlerinden bazıları şunları içerebilir:
- Miyop, hipermetrop, presbiyopi, astigmatizm gibi rahatsızlıkları belirlemek için görme testleri
- Her iki göz arasındaki koordinasyonu belirlemek için testler
- Glokomu tespit etmek için optik sinir ve göz basıncı testleri
- Dilatasyon öncesi ve sonrası mikroskobik ve dış göz muayenesi
2. Sağlıklı Beslenmek
Görme yeteneğinizi artıran ve yaşlanmanın etkilerini tersine çeviren bazı yiyecekler vardır. C ve E vitamini, çinko, lutein ve omega-3 yağ asitleri gibi besinler açısından zengin besinler, katarakt ve maküler dejenerasyon gibi yaşa bağlı göz problemlerine karşı gözlerinizi güçlendirir. Göz sağlığı için bazı harika yiyecekler şunları içerir:
- Sebzeler:Ispanak, karalahana ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler
- Balık:Somon, ton balığı, sardalye ve uskumru gibi yağlı balıklar
- Meyveler: Limon, greyfurt ve portakal gibi turunçgiller
- Et dışı protein kaynakları:Yumurta, fındık ve fasulye
3. Sigarayı Bırakmak
Sigara içmek sadece ciğerlerinize zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda katarakt olmanıza da yol açabilir. Optik sinirinize zarar verebilir ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu, glokom, kuru göz sendromu riskini artırmaktadır. Sigara içmek ayrıca gözün orta tabakasının iltihaplanması olan üveite de yol açar. Çalışmalar, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre gözde bozulma riskinin 2,2 kat daha fazla olduğunu göstermiştir.
4. Güneş Gözlüğü Kullanmak
Güneşin UV ışınları gözlerinize zarar verebilir. Makula dejenerasyonuna, katarakta neden olabilirler ve hatta geçici körlüğe neden olabilirler. Gölgeler sizi en kötü UV ışınlarından koruyabilir. İyi bir UV korumalı güneş gözlüğü, zararlı UV ışınlarının %99 – 100’ünü engelleyebilir. Ayrıca isteğe bağlı UV korumalı kontakt lensler de bulunmaktadır.
5. Dijital Ekranlara Aşırı Maruz Kalmaktan Kaçınmak
Bilgisayar/telefon ekranına çok uzun süre bakmak boyun, sırt ve omuz ağrılarına neden olmasının yanı sıra göz sağlığınızı da ciddi şekilde etkileyebilir. Bilgisayar/telefon ekranlarına aşırı maruz kalmanın neden olabileceği göz sorunlarından bazıları şunlardır:
- Göz yorgunluğu
- Kuru gözler
- Bulanık görüş
- Uzun mesafe odak sorunları
Gözlerinizi bu gibi sorunlardan korumak için:
- Ekrana maruz kalma için gözlük veya kontak lens reçetenizi güncellemek.
- Uzun süreli göz yorgunluğu durumunda uygun tıbbi yardım alma ve bilgisayar kullanımı için bilgisayar gözlüklerini düşünmek.
- Rahat bir destekleyici sandalye seçmek ve onu ayaklarınızın yere bastığı yere yerleştirmek.
- Gözleriniz kuruluğunu önlemek için yeterince göz kırpmak.
- 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakarak gözlerinizi dinlendirmek.
- Her 2 saatte bir 15 dakika mola vermeniz ve sandalyenizden kalkmanız da önerilmektedir.
Not: Göz sağlığı aynı zamanda yaşla da bağlantılıdır, yaşlandıkça, yaşlanmayla birlikte yaygın olan göz bozukluklarının daha fazla farkında olmalısınız. Doktorunuz size sık kontrol yaptırmanızı tavsiye edebilir ve ayrıca hangi belirtilere dikkat etmeniz gerektiğini size bildirebilir. Yaştan bağımsız olarak akılda tutulması gereken bir diğer önemli faktör, kontakt lens ve numaralı gözlük kullanan kişilerdir. Kontakt lenslerinizi takarken temiz eller kullandığınızdan ve gözleriniz ile ilgilenirken uygun hijyeni sağladığınızdan emin olmalısınız.